Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2012 22:11 - Материята е необходимост, съзнанието е свобода
Автор: borkyy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6140 Коментари: 4 Гласове:
0



В училище имахме за задача да напишем есе. Трябваше да избираме между две теми и аз се спрях върху тази, която разглежда една мисъл на Анри Бергсон. Ето моите разсъждения:

 Анри Бергсон е прав когато казва „Материята е необходимост, съзнанието е свобода.”.
 Имаме необходимост от вода,която да утолява жаждата ни. От храна, която да ни засища. От дрехи, които да ни топлят. Легло, в което да спим.
 Никой не може да живее без тези неща. Всички хора се стремят към тях – от малкото дете, до човек в разцвета на силите си. Те не са въпрос на избор – ако се лишиш от някое те очаква почти сигурна смърт. Всичко това е материална необходимост и нямаме свобода да избираме дали я искаме.
 От друга страна имаме духовния свят, където е изцяло нашо решението дали ще се развиваме умствено. Дали ще съществуваме само материално – като тела и ще задоволяваме единствено физическите си нужди или ще се обогатяваме и интелектуално.
 Наш е изборът дали ще ядем сега или след пет минути. Също наш е изборът и дали ще бъдем хора, които се стремят сами да коват съдбата си да бъдем енциклопедични личности – дейни, борбени, със свободна воля да направят от себе си звяр или бог.
 „Насила мога да ти взема, но не и да ти дам.”. Тази мисъл важи за всички на тази земя. Зависи само от нас как ще се развием. Свободни сме да избираме – не както в материалния свят.
 Съзнанието е цял един свят в главата ни. Там можем да бъдем крале, герои, космонавти. Колкото и негативна и потискаща да е заобикалящата ни среда в своето съзнание винаги можем да сме свободни. Ето защо трябва да го храним, както храним тялото си. Както казваш „Пие ми се вода.”, така трябва да казваш и „Искам да науча нещо ново!”. Колкото повече учиш, толкова повече свобода даваш на съзнанието си.
 В един момент ще ти стане задължително да трупаш знания и опит. Докато някой ден не осъзнаеш, че невежеството е най-страшния порок за теб.
 Анри Бергсон е прав когато казва „Материята е необходимост, съзнанието е свобода.”.


Още не са ни ги върнали и не знам каква оценка имам. Стискайте палци! :)




Гласувай:
2



1. mariniki - абсолютно...
01.02.2013 22:49
имаме избор, за нагоре и напред...
споделям мислите ти... и те
поздравявам..
цитирай
2. borkyy - :)
25.02.2013 22:22
Благодаря и поздрави!
цитирай
3. outofthematrix - А дали е необходимост ?
12.04.2013 01:08
Здравейте, хубаво написана статия, но не споделям мнението ви, че " Всички хора се стремят към тях – от малкото дете, до човек в разцвета на силите си" . Ако имате предвид ВСИЧКИ , нека бъдат ВСИЧКИ, но те не са. Има много племена и до ден днешен, които си живеят най-спокойно без тези неща( в които вклзчвате ХРАНА и ВОДА, които не споделям мнението, че са част от материалното, това е по-скоро физическа нужда) А има и хора, които са ги отказали напълно- ПРОВЕРЕТЕ СЛЪНЧЕВО ХРАНЕНЕ! Иначе дали материалното ни е необходимост или просто една идеология, която те кара да се чувстваш щастлив стига да имаш кола, апартамент и хубава храна това вече е ВЪПРОС НА ИДЕОЛОГИЯ. ЗАщото примерно ако попитате един индиец, той ще ви каже, че не му трябват такива материални "неща".
цитирай
4. borkyy - :)
17.04.2013 00:11
Здравейте,
До скоро можеше и да не се съглася с Вас, но преди горе-долу седмица прочетох точно за Соларните хора и много ми хареса идеята - дори реших, че ще започна да я практикувам в бъдещето.
Тоест съм съгласен.
Благодаря и поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borkyy
Категория: Други
Прочетен: 46371
Постинги: 11
Коментари: 21
Гласове: 57
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930